четвъртък, 11 април 2013 г.

Извлечение от УСТАВА НА СЪЮЗА НА БОЙЦИТЕ




("Боец", год. I, бр. 2, ноември 1923 г., в Попетров, Н. - "Социално наляво, национализмът-напред", С., 2009 г., с. 154-155)


(ноември 1923 г.)


I. Учредяване.

Чл. 1. Учредява се Съюз на бойците с център в София и организации в другите населени места.
Съюзът на бойците е самостоятелна политикоикономическа организация.

II. Цел и средства за постигането й.

Чл. 2. Същзът на бойците има следната цел:

1. Да работи неуморно за националното величие, т.е. за духовното и материално усъвършенстване на българската нация.
2. Да създаде от средата на участващите във войните една дисциплинирана и внушителна по морал и дух организация, която с преданост, себеотрицание и мъжество да се посвети всецяло в служба на българската нация, която да е бодър страж на върховния национален интерес, законността и реда и около която да се сгрупират честните и родолюбиви българи.
3. Да действа за издирване виновниците за националната катастрофа и народни нещастия и за справедливото и законното им наказание.

Чл. 3. За постигане своите цели Съюзът на бойците си служи с всички законни средства:

1. Пропаганда чрез събрания, сказки и пр.
2. Издаване свои печатни органи и произведения.
3. Образуване фондове, синдикати, сдружения, кооперации.

III. Организация.

Чл. 4. Членове на съюза на бойците могат да бъдат:

1. Всички родолюбиви български бойци: поборници, опълченци, инвалиди, доброволци, запасни - офицери, подофицери, войници и пр., взели участие във въоръжените национални борби и изпълнили съвестно своя национален, граждански и войнишки дълг.
2. Всички млади и родолюбиви български граждани и евентуални бъдещи борци, които поради младостта си не са могли да вземат участие в досегашните въоръжени национални борби.
3. Всички родолюбиви български граждани, които, макар и пълновъзрастни, по законни и независещи от тях причини не са могли да вземат участие в никоя от въоръжените национални борби, обаче поради тяхната почтеност, техните заслуги към нацията и тяхната преданост към националното и съюзното дело заслужават да са в средите на бойците.
Не могат да бъдат членове на Съюза на бойците: изменниците на българската нация (предатели, дезертьори и пр.), осъдените за вулгарни престъпления, компрометираните личности, безотечествениците и членовете на други политически организации. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар