четвъртък, 11 април 2013 г.

Извлечение от УСТАВА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРИТЕ (бивш Съюз на бойците)




(в. "Българин", год. I, бр. 5, 9 май 1927 г.; в: Поппетров, Н. - "Социално наляво, национализмът-напред", С., 2009 г.)



до 9 май 1927 г.


1.

Чл. 1. Съюзът на българите е самостоятелна политико-обществена организация с център София и разклонения из други населени места.

2. Цел и средства за постигането й.

Чл. 2. Съюзът на българите се стреми да сгрупира всички българи, без разлика на класи и съсловия, под българското знаме и общо сътрудничество за духовния и материален възход на българството - за българското народностно величие.

Чл. 3. За постигането на своята цел съюзът ще си служи с всички законни средства: събрания, печат, професионални, спортни и други сдружения, участие в съвременните институции на страната и пр.

3. Организация.

Чл. 4. Съратник член може да бъде всеки трудолюбив гражданин, който заяви писмено, че му са известни програмата и уставът на съюза и че се задължава да ги изпълнява и който бъде приет за такъв по представление най-малко на двама дейни членове.
Деен член може да бъде всеки българин съратник, удостоен за такъв.

Чл. 5. Не могат да бъдат членове на съюза: изменниците на Родината (предатели, дезертьори и др.), осъдените за вулгарни престъпления, родоотстъпниците, компрометираните личности и др. т. ...

Чл. 16. Всеки съюзен член и орган е длъжен да се съобразява с устава, програмата и правилниците, както и да изпълнява разпорежданията на началника си и по-висшите органи. Всеки съюзен член и орган е длъжен да спазва чинипочитанието, дисциплината и другарството, за да служи със себеотрицание на българската народност и да работи енергично за осъществяване целите и програмата на съюза.

Всеки съюзен член може да бъде такъв и на други родолюбиви и политически организации, обаче е длъжен да изпълнява преди всичко съюзните си задължения.

Чл. 17. Никое съюзно длъжностно лице или член не може да бъде разжалвано или изключено без причина и без решение на съответната по-горна инстанция. Осъдените за вулгарни престъпления се изключват.
Провинилите се наказват съгласно правилника. ...

6. Общи разпоредби.

Чл. 19. Съюзната емблема е сноп от 5 пръчки, свързани около върлина, на която е привързана конска опашка.

Чл. 20. Съюзният печат е кръгъл, с надпис "Съюз на българите" и с емблемата по средата.

Чл. 21. Съюзният цвят е небесно-гълъбовият - цветът на лентата на ордена "За храброст". ...

София, 29. I. 1921 г., 16. II. 1923 г. и 12. XII. 1926 г. (бел. - датите на създаване и на трансформиране на съюза)

Няма коментари:

Публикуване на коментар